Grip aşısı yaptıralım mı?

0
937

…….gazetelere göz atarken bir haber gözüme ilişti. Çok yakında aylarca etkisini sürdürecek grip salgınında 700 bin kişinin yaşamını yitirebileceğine dikkat çekiliyor… ve birkaç sayfa sonra bir başka haber ‘yeni grip aşısı piyasaya verildi…’ Tamam dedim ‘korkut-sat kampanyası’ başladı…

Yukardaki cümleler daha önce de beslenme bülteninde yazıları yayınlanan Uz. Dr. Murat Kınıkoğlu’nun 08.10.2006 tarihli AKŞAM gazetesindeki ‘Grip aşısı’ başlıklı yazısından alındı. Bültenimizin bu sayısını her sonbaharda gündeme gelen grip aşısı sorununa ayırarak birçok kişinin kafasını karıştıran grip aşısı olalım mı? olmayalım mı? sorusunun cevabını almaya çalışacağız. Dr. Kınıkoğlu’nun yazısından sonra editörümüz Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın grip aşısı hakkındaki görüşlerini ve ayrıca grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları hakkındaki önerilerini okuyacaksınız.

“Adımın ‘ilaç düşmanı doktor’a çıkmasına ramak kaldığını biliyorum. Bu yüzden ‘vitaminlerin faydaları!’ ile ilgili bir makale yazmaya karar vermiştim ki İngiltere’de yaşayan bir hastam kontrole geldi. Dönmeden önce grip aşısı olmak istiyormuş. ‘Neden İngiltere’de yaptırmıyorsun?’ dedim. ‘İngiltere’de grip aşısı olmak çok zor…’ dedi. Öyle buradaki gibi eczaneye gidip ‘Kalfa…yap bana bir aşı, tazesinden olsun…’ diyemiyormuşsunuz. Bir-iki doktor gezip de aşı olamayınca ‘Nasıl olsa Türkiye’ye gidiyorum orada yaptırırım…’ demiş.

İngiliz ekonomisi zorda olduğu için kısıtlamaya gitmiş olabilirler! diye düşündüm. Belki de tıptaki gelişmeleri bizim kadar yakından takip etmiyorlardır kim bilir… Neyse efendim..

Hasta gittikten sonra gazetelere göz atarken bir haber gözüme ilişti. ‘Çok yakında aylarca etkisini sürdürecek grip salgınında 700 bin kişinin yaşamını yitirebileceğine dikkat çekiliyor…’ ve birkaç sayfa sonra bir başka haber ‘yeni grip aşısı piyasaya verildi…’ Tamam dedim ‘korkut-sat kampanyası’ başladı…

Tam grip aşılarının piyasaya verildiği güne denk gelen 700 bin ölümlü grip haberi üzerine ben de kendi kendime ‘ne derlerse desinler bu konuyu yaz’ dedim….

Efendim taze aşılar piyasaya verildi… Bundan sonraki iki-üç ay boyunca her gün gribin ne kadar öldürücü ne kadar korkunç bir hastalık olduğunu okuyup duracaksınız… Önce salgın tehdidi haberleri, sonra kuş gribi haberleri artacak. Zaten kötü senaryolardan bıkmışsınız, PKK, ekonomi, işsizlik, irtica… ‘Bari…’ diyeceksiniz…’Bu kadar felaketin arasında bir de grip olmayayım…’ Haydi doğru eczaneye…

Sevgili okurlarım, ilaç firmaları ve yoğurtçular; halk arasında ‘her kolesterolü olan ilaç kullanmalı’ şeklinde ‘yanlış’ bir genel kanı oluşturmayı başardılar. Şimdi de aşı üreticileri ‘herkesin grip aşısı olması gerekir’ şeklinde gene yanlış bir düşünceyi topluma yerleştirmeye çalışıyorlar. Grip aşısı ‘herkesin’ olması gereken bir aşı değildir. ‘Bizim ülke için grip aşısı değil ‘Hepatit B’ aşısı önemlidir…’

Durduk Yere Grip Aşısı Olmayın….

  1. Grip geçiren kişinin vücudunda o virüse karşı koruyucu antikorlar oluşur ve bir daha aynı virüsle karşılaştığında etkilenmez. Nietzsche’nin ‘Beni öldürmeyen, beni güçlü kılar…’ dediği gibi geçirdiğiniz her gripten daha güçlü çıkarsınız. Bu yüzden grip olmaktan korkmayın. Tavuk suyuna çorba, nane limon, ıhlamur için, bol bol sebze meyve yiyin, en önemlisi, istirihat edin, biraz tembellik yapıp gribin tadını çıkarın…
  2. Çocuklarınıza ‘doktoru özellikle önermedikçe’ grip aşısı yaptırmayın. İçeriğindeki ‘timerosal’ katkı maddesinin cıva içerdiğini ve çocuklar için nöro-nefrotoksik (sinirler ve böbreklere zehirli etki) olabileceğini unutmayın…
  3. Grip aşısının aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve ağrıya, nadiren de olsa bizzat kendisinin grip benzeri bir hastalığa yol açabileceğini bilin. Occulo-respiratory sendrom dediğimiz bu durumda hırıltılı öksürük, gözde kızarma, ateş ve kas ağrıları ile grip benzeri bir tablo ortaya çıkar.
  4. Grip aşısının özellikle yumurta alerjisi olan kişilerde nadiren ürtiker ve anaflaktik şoka neden olan alerjik reaksiyonlar yapabileceğini bilmenizde fayda
    var…
  5. Unutmayın ki grip aşısı sadece seçilen bazı grip suşlarına (cinslerine) karşı koruma sağlar. Aşı olmanız ‘kesinlikle grip olmayacağınız’ anlamına gelmez.

Peki kimler aşı olacak? FDA, basit bir gribin hayati risk oluşturacağı kadar düşkün ve yaşlı insanların, astımlı ve kronik bronşitli hastaların, kalp hastaları, böbrek hastaları, şeker hastalığı, AIDS gibi kronik hastalığı olanların grip aşısı olmasında fayda olduğunu söylüyor.””

Ve bir not..Yıllar önce, emekliliğimden sonra görev aldığım bir kuruluşta bir gün herkes grip aşısı olacak dediler ve millet revirde kuyruk oluşturdu.. Ben oldum olası iğneden uzak durduğum için aşıya gitmedim.. Bana bağlı olarak çalışan ve aşılanan 9 personel birer birer yatağa düşerken o kış ben nezle bile olmadım.. Yazıyı okuyunca bu da aklıma düşüverdi..

Sağlıklı günler..

Dr. Murat Kınıkoğlu, 08.10.2006, AKŞAM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz